ساخت و اجرای کانال تهویه هوا با هدف انتقال هوای سرد یا گرم به بخش‌های مختلف یک سازه صورت می‌گیرد. البته سیستم‌های تهویه هم نیاز به همین کانال‌ها دارند. ساخت کانال تهویه هوا در کارگاه‌ها و کارخانه‌هایی صورت می‌گیرد که به‌صورت تخصصی به این کار می‌پردازند. اما اجرای این کانال‌ها نیز کاری تخصصی است و باید به دست افراد کارشناس صورت گیرد. با ما در نگاهی به نکته‌های مهم در ساخت و نصب کانال‌های تهویه همراه باشید.

انواع ساخت کانال تهویه هوا با توجه به شکل

 کانال‌های تهویه به دو صورت چهارگوش یا گرد ساخته می‌شوند

 کانال‌های چهارگوش

 ساخت کانال تهویه هوا چهارگوش از دیرباز مرسوم بوده و همگان آن را می‌شناسند. بیشتر کانال‌های چهارگوش از جنس ورق گالوانیزه و آلومینیوم ساخته می‌شوند. این کانال‌ها در خانه‌ها و آپارتمان‌ها برای انتقال هوای سرد مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته برخی کانال‌های فلکسیبل هم به‌شکل چهارگوش ساخته می‌شوند. از برتری‌های کانال چهارگوش استفاده آسان‌تر آنها در فضاهای تنگ و باریک است. فضاهایی که امکان استفاده از کانال‌های گرد را نمی‌دهد.

 کانال‌های گرد یا اسپیرالی: 

کانال‌های گرد نوع دیگری از کانال‌های تهویه هستند. این کانال‌ها از مواد گوناگونی مانند فلز گالوانیزه، آلومینیوم و مواد صنعتی دیگر ساخته می‌شوند. ساخت و اجرای کانال تهویه هوای گرد، به‌ویژه از نوع فلکسیبل آن، بسیار مرسوم شده است. بازتاب صدای سیستم گرمایشی، سرمایشی و تهویه در این کانال‌ها کمتر از کانال‌های چهارگوش است. البته انعطاف‌پذیری کانال‌های گرد هم کمتر از کانال‌های چهارگوش است. از کانال‌های گرد بیشتر در سوله‌ها و مجتمع‌های صنعتی که فضای باز و زیادی دارند، استفاده می‌شود.سانا داکت شما را به خواندن مقاله فلکسیبل داکت دعوت میکند.

 ساخت کانال تهویه هوا با توجه به جنس آن 

کانال‌های تهویه هوا از نظر جنس و مواد به‌کاررفته در ساخت آنها نیز با یکدیگر متفاوت هستند: 

 کانال استیل گالوانیزه

 کانال‌های گالوانیزه از قدیمی‌ترین کانال‌های تهویه هستند که همواره در سیستم سرمایش سازه‌های مختلف استفاده می‌شدند. هنوز هم ساخت کانال تهویه هوا با ورق‌های گالوانیزه معمول است. این کانال‌ها صدا را بیشتر بازتاب می‌دهند. روکش گالوانیزه این دسته از کانل‌های انتقال هوا مقاومت آنها را در برابر رطوبت و آسیب‌های محیطی بیشتر ساخته است. کانال‌های گالوانیزه وزن بیشتری از کانال‌های فلکسیبل دارند و قیمت آنها هم بالاتر است. کار گذاشتن و نصب کانال تهویه هوا از نوع گالوانیزه سخت‌تر از کانال‌های فلکسیبل است و نیاز به تخصص بیشتری دارد. اجرای کانال تهویه هوای گالوانیزه نیاز به بست‌ها و آویزهای فراوان دارد. سرعت نصب این کانال‌ها نیز پایین است. ضخامت ورق کانال‌های گالوانیزه می‌تواند کم و زیاد شود که این نکته در وزن بالاتر، و در نتیجه، در قیمت بالاتر کانال تاثیرگذار است. ازطرف دیگر، جابه‌جایی کانال‌های ورق گالوانیزه دشوار است و برای انتقال چند متر از آنها نیاز به خودروهای وانت یا باری است. کانال‌های گالوانیزه در شکل‌های چهارگوش و گرد ساخته می‌شوند. از مزایای کانال گالوانیزه نیز باید به مقاومت آنها در برابر زنگ‌زدگی اشاره کنیم. مقاومت در دماهای بالا برتری دیگر این کانال‌ها است. دوام کانال‌های گالوانیزه هم طولانی است و استحکام بالای آنها باعث می‌شود تا اگر فشاری به آنها وارد شود، زود تغییر شکل ندهند.

کانال آلومینیومی

 روند ساخت و اجرای کانال تهویه هوا آلومینیومی شباهت زیادی به کانال‌های گالوانیزه دارد. اشکال‌ها و مزایای این کانال‌ها نیز شبیه کانال‌های گالوانیزه است.  با معرفی و بررسی فلکسیبل داکت عایق دار توسط برند سانا داکت همراه ما باشید.

 کانال فلکسیبل

 کانال‌های فلکسیبل یا انعطاف‌پذیر دسته‌ای دیگر از کانال‌های تهویه هستند که در سال‌های اخیر مورد استقبال قرار گرفته‌اند. این کانال‌ها که به لوله خرطومی هم معروف هستند، وزن کمی دارند و خاصیت فشرده‌سازی آنها باعث استقبال گسترده از این کانال‌ها شده است. قابلیت فشرده‌سازی کانال‌های انعطاف‌پذیر باعث شده تا بتوانید چند متر از آنها را در بسته‌ای کوچک قرار دهید. با ساخت کانال تهویه هوا از نوع فلکسیبل و آمدن این کانال‌ها به بازار مصرف، استقبال از کانال‌های گالوانیزه کمتر شده است. سرعت جابه‌جا کردن و جابه‌جایی راحت یکی از بزرگ‌ترین برتری‌های این نوع کانال‌ها است. سرعت نصب و اجرای کانال تهویه هوای فلکسیبل نیز بالاتر از کانال‌های گالوانیزه است. ساخت کانال تهویه هوا فلکسیبل به‌شکل انعطاف‌پذیر است. همین ویژگی باعث نصب آسان‌تر این کانال‌ها شده است. برای نصب کانال‌های فلکسیبل شما نیاز به برش دقیق آنها ندارید. در صورت نیاز به متراژ بیشتر، کشش آنها را بیشتر می‌کنید و در فضای محدودتر هم از همه قابلیت کششی کانال بهره نمی‌برید.

 کانال پیش عایق

 اغلب کانال‌های پیش عایق چهارگوش هستند. اما این کانال‌ها برخلاف کانال‌های گالوانیزه دارای پوششی از عایقند که نقش مهمی در انتقال هوا بدون هدررفت سرما و گرما دارند. عایقی که در ساخت کانال تهویه هوای پیش عایق به کار رفته، نقش مهمی در بالا بردن مقاومت کانال در برابر پرتوهای فرابنفش خورشید دارد. پلی اورتان ضخیم به همراه ورق‌های آلومینیومی بخشی از ساختار این کانال‌ها را تشکیل داده است. فوم‌های پلی اورتان خاصیت نارسانا دارند و ورق‌های آلومینیومی هم از این فوم‌ها مخافظت می‌کنند. وزن کم، نارسانا بودن در برابر صدا و لرزش و نسوز بودن پلی اورتان از برترین ویژگی‌های آن است. سرعت نصب و اجرای کانال تهویه هوای پیش عایق هم بالا است. ضد قارچ و باکتری بودن کانال هم کمک می‌کنند تا سلامت سیستم تهویه شما حفظ شود. کانال‌های پیش عایق انواع گوناگونی دارند. 

 کانال پی‌وی‌سی

 PVC نوعی ماده پلیمری است که مقاومت خوبی در برابر رطوبت و خوردگی دارد. مقاومت این ماده در برابر ضربه هم ساخت کانال تهویه هوا از این جنس را معمول ساخته است. نصب این کانال‌ها در محیط‌هایی که احتمال برخورد با کانال زیاد است، بر دوام آن می‌افزاید. در بیشتر موارد، ساختار بدنه این کانال‌ها از جنس فلز گالوانیزه است، اما پوشش روی آنها از پی‌وی‌سی یا پلی اورتان است. 

 کانال پارچه‌ای

 برخی از کانال‌های انتقال هوا هم از پارچه‌های پلیمری مانند پلی‌استر ساخته می‌شوند. این کانال‌ها مناسب سالن‌ها و سوله‌های بزرگ صنعتی هستند. ساخت کانال تهویه هوا پارچه‌ای مناسب سردخانه‌ها و کارخانه‌های مواد خوراکی هم هست. از برتری‌های کانال پارچه‌ای باید به رنگ‌بندی آنها اشاره کنیم. موردی که درباره کانال‌های دیگر مصداق ندارد. ظاهر زیباتر و صدای کمتر از ویژگی‌های بارز کانال‌های پارچه‌ای انتقال هوا است. بر روی این پارچه‌های پلیمری سوراخ‌های بسیار ریزی قرار داده شده تا هوا را به‌صورت یکنواخت توزیع کنند. برش و اجرای کانال تهویه هوا از نوع پارچه‌ای هم آسان‌تر از کانال‌های گالوانیزه است.

 اجرای کانال تهویه هوا

 نصب کانال تهویه هوا در مجتمع‌های مسکونی به‌شکل توکار است. اما نصب این کانال‌ها در مجتمع‌های صنعتی و کارخانه‌ها می‌تواند هم به‌صورت روکار و هم توکار باشد. در بیشتر موارد، نصب کانال تهویه هوای چهارگوش در مجتمع‌های صنعتی توکار است و نصب کانال‌های گرد به‌صورت روکار صورت می‌گیرد. اجرا و نصب کانال تهویه هوا در مجتمع‌های صنعتی امری تخصصی است و باید به دست کارشناسان انجام شود.شما میتوانید برای کسب اطلاعات و یا خرید بست لوله ی فلکسیبل داکت رولی با کارشناسان ما تماس بگیرید.

 اهمیت نصب و اجرای کانال تهویه هوا

 تهیه و ساخت کانال تهویه هوا راهی برای انتقال هوای آلوده به بیرون سازه یا انتقال هوای گرم یا سرد به درون سازه است. هرگونه اشتباه در نصب کانال تهویه هوا می‌تواند ضررهای مالی و حتی جانی برای شما داشته باشد. کمترین ضرری که نصب نادرست و غیرایمن کانال‌های تهویه به همراه دارد، بالا رفتن هزینه مصرف انرژی است. در صورت نشت هوا یا نصب نادرست کانال‌های تهویه، مصرف انرژی در سازه بیشتر می‌شود و مبلغ قبض‌های انرژی را افزایش می‌دهد. اما ضرر دیگر و بزرگ‌تر نصب و اجرای نادرست این کانال‌ها نشت مواد آلاینده در محیط‌های خانگی و صنعتی است. ضرری که سلامت کارکنان و افراد حاضر در محیط‌های خانگی و صنعتی را به خطر می‌اندازد. 

مطلب پیشنهادی: کانال های فلکسیبل بدون عایق

 مراحل نصب و اجرای کانال تهویه هوا

 ساخت کانال تهویه هوا در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها و به‌صورت تخصصی صورت می‌گیرد. نصب و اجرای کانال تهویه هم باید به دست افراد کاردان انجام شود. نصب و اجرای این کانال‌ها مراحل مختلفی دارد: طراحی نقشه کارگذاری کانال تهویه هوا و مشخص کردن مسیر مناسب برای عبور کانال‌ها. ساخت و نصب دریچه‌های کانال یا محل ورود و خروج هوا. محاسبه مقدار افت فشار در مسیر گذر هوای سرد یا گرم و ورود آن به سازه. تعیین اندازه مناسب برای طول و قطر کانال‌ها. اجرای کانال تهویه هوا به‌صورت درست و استاندار. نکته‌های مهم در ساخت و اجرای کانال تهویه هوا: به چند نکته مهم در نصب کانال‌های تهویه هوا توجه داشته باشید: * قطر کانال: انتخاب قطر کانال وابسته به موارد گوناگونی مانند اندازه و قدرت دستگاه تهویه، مقدار هوای مورد نیاز برای هر فضا و اندازه فضای مورد نظر است. * درازای کانال: فاصله بین منبع اصلی سرمایش و گرمایش تا فضای مورد نظر، طول کانال را تعیین می‌کند. اگر طول کانال بیشتر از اندازه استاندارد شود، راندمان سیستم تهویه کمتر می‌شود. کارشناسان باتجربۀ اجرای کانال تهویه هوا دستگاه اصلی تهویه را در فضای مرکزی جاسازی می‌کنند تا طول کانال‌ها را تا اندازه ممکن کاهش دهند. * انحراف مسیر کانال: در صورتی که کانال در طول مسیر خود دچار پیچ‌وخم زیاد شود، بازدهی سیستم تهویه، سرمایش یا گرمایش محیط کاهش پیدا می‌کند. * نشتی کانال: نشتی کانال از مهم‌ترین مواردی است که باعث هدررفت انرژی در طول مسیر می‌شود. برآورد شده 10 تا 30 درصد هوای سرد یا گرم در اثر نشتی کانال خانه‌ها به هدر می‌رود. * دریچه‌های برگشت: سیستم‌های تهویه در بسیاری از سازه‌ها از دریچه برگشت هوا استفاده نمی‌کنند، یا به صورت محدود استفاده می‌کنند. نبود دریچه‌های برگشت باعث افت فشار دستگاه‌های سرماساز یا گرماساز می‌شود.

ساخت کانال تهویه هوا به‌صورت استاندارد نخستین گام در داشتن سیستم تهویه‌ای کارآمد است. اما استاندارد بودن اجرای کانال تهویه هوا دومین گام و گام نهایی برای داشتن سازه‌ای خنک در تابستان، گرم در زمستان و ایمن در همه فصل‌ها است.