1402.06.12

کانال TDF نوعی داکت هوا است. داکت هوا به لوله‌هایی اطلاق می‌شود که برای جابجایی هوای دستگاه تهویه مطبوع در داخل ساختمان‌ها تعبیه می‌شوند. این لوله‌ها هوای خنک و گرم را به شکل یکنواخت در داخل ساختمان توزیع می‌کنند. کانال تی دی اف از ورق گالوانیزه ساخته شده است و تفاوت آن با سایر داکت‌ها این است که از فلنج خارجی برای اتصال دو قطعه استفاده نمی‌کند، بلکه خود کانال فلنج سرخود دارد. ما در این مقاله درباره کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF و جنبه‌های مختلف آن صحبت می‌کنیم.

کانال TDF چیست؟

 داکت‌ها به شکل یکپارچه ساخته نمی‌شوند؛ بلکه قطعاتی دارند که برای ایجاد یک داکت یکپارچه به هم متصل می‌شوند. این قطعات فلنج نام دارند. در داکت‌های معمولی فلنج و قطعات داکت به شکل مجزا ساخته می‌شوند و هنگام نصب، قطعات داکت با استفاده از فلنج‌ها به هم متصل می‌شوند. اما در کانال TDF یا Transverse Duct Flange این فلنج‌ها از قبل به قطعات متصل‌شده و به شکل یکپارچه عرضه می‌شوند. TDF یک سیستم داکت 4 پیچی است که اتلاف زمان را از بین می‌برد. به جای استفاده از کانکتورهای جداگانه برای مونتاژ سیستم، کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF طوری ساخته می‌شود که بتوان دو قطعه از آن را به شکل مستقیم به هم وصل کرد. این اتصال هزینه‌های نشتی و نصب را به حداقل می‌رساند. همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه درز پیتسبرگ مراجعه کنید

 تاریخچه استفاده از کانال هوا TDF

 کشورهای توسعه‌یافته‌ای مانند ایالات متحده و کشورهای اروپایی، از اواخر دهه 1980 شروع به استفاده از کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF کردند. در حال حاضر، این نوع داکت به‌طور گسترده در پروژه‌های مختلف تهویه مطبوع در این کشورها استفاده می‌شود. چین تنها در اواخر دهه نود شروع به استفاده از این تکنولوژی کرد. در آن زمان به دلیل نبود تجهیزات پشتیبان برای ساخت کانال تی دی اف و عدم تایید قوانین ملی، این تکنولوژی چندان مورد توجه واقع نشد. اما پس از چندی (حدود بیست سال) کانال TDF به طور وسیع در این کشور استفاده شد. به‌کارگیری کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF در ایران، سابقه چندان طولانی ندارد. با این حال، با توجه به کاهش هزینه‌ها، افزایش سرعت کار و به‌طور کلی، رضایت بیشتر مشتری، استفاده از این نوع داکت به سرعت گسترش یافته و دستگاه‌های مورد نیاز برای ساخت آن نیز تولید شده و یا وارد شده‌اند. در حال حاضر، توانایی تولید کانال تی دی اف به یک عامل مهم در انجام پروژه‌های کلیدی HVAC تبدیل شده است و چشم‌انداز توسعه آن رو به رشد است. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه کانال پیش ساخته بپردازید.

 کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF از پیش عایق‌شده 

به‌طور کلی، سطح داخلی داکت‌ها، مخصوصا در محل اتصال به هم، نیاز به عایق‌کاری دارند تا انرژی موجود در کانال تلف نشده و به‌خوبی در سیستم تهویه حفظ گردد. داکت‌های از پیش عایق شده، انواعی از داکت هستند که مواد عایق‌کاری در داخل آنها به‌کار رفته و سپس همراه با ساخت داکت، با بدنه یکپارچه شده‌اند. کانال تی دی اف نیز می‌تواند به‌شکل از پیش عایق‌شده تولید شود. این نوع داکت‌ها بسیار سریع و راحت استفاده می‌شوند و نیاز به هیچ اقدام جداگانه‌ای برای عایق‌بندی و اتصال قطعات ندارند. به همین دلیل هم هست که بسیار محبوب هستند. با این حال، لازم است در نظر بگیرید که کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF از پیش عایق‌شده از انواع بدون عایق بسیار گران‌تر است. برای ایزوله‌کردن کانال TDF نکات زیر در نظر گرفته می‌شود: پنبه عایق حرارتی باید قبل از خم‌شدن ورق فلزی، چسبانده شود؛ زیرا پس از خم‌کردن چسباندن عایق سخت‌تر می‌شود. هنگام چسباندن پنبه عایق، سطح داخلی داکت هوا باید کاملا تمیز و عاری از گرد و غبار و چربی باشد و تمام سطح به مقدار مساوی با چسب آغشته شده و سپس با پنبه عایق پوشانیده شود. چسب مورد استفاده برای چسباندن پنبه عایق حرارتی نباید سمی یا مضر باشد، زیرا مواد داخل آن همراه با هوا به سیستم تنفسی وارد می‌شوند. پنبه عایق حرارتی باید تمیز، عاری از آلودگی و گرد و غبار باشد و نباید از پنبه عایق حرارتی تغییر شکل‌یافته و فشرده استفاده شود. پنبه عایق باید از مواد غیر قابل احتراق، سازگار با محیط زیست و غیرسمی ساخته شود. هنگام گذاشتن پنبه عایق حرارتی، نباید هیچ درزی در جهت افقی وجود داشته باشد، زیرا در این شرایط هنگام عبور هوا پنبه به تدریج جدا شده و مسیر هوا را مسدود می‌کند. 

مطلب پیشنهادی: زانویی

 مزایای کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF

 مزایای زیادی که این کانال‌ها در مقایسه با انواع معمول داکت دارند، سبب شده است که استفاده از آنها به‌شکل روز‌افزونی گسترش یابد. برخی از این مزایا به‌شرح زیر هستند: 

 سرعت بالای نصب

 با توجه به این‌که کانال تی دی اف نیازی به فلنج جداگانه ندارد، نصب آن با سرعت زیادی انجام می‌شود. تنها کاری که لازم است انجام شود، کنار هم قرار‌دادن قطعات کانال تی دی اف و اتصال آنها به هم است. اگر از انواع از پیش‌ عایق‌بندی شده کانال TDF استفاده کنید، سرعت نصب حتی بیشتر هم می‌شود، زیرا نیازی به پروسه عایق‌بندی وجود ندارد. 

 کاهش هزینه ساخت

 قبل از ساخت کانال TDF، طراحی آن با استفاده از نرم‌افزارهای سه‌بعدی مانند اتوکد انجام شده و سپس طرح ایجاد‌شده بر روی ورق گالوانیزه اعمال می‌شود. این انطباق دقیق بین طراحی و ورق، کمترین پرتی را ایجاد کرده و حداکثر استفاده از متریال ابتدایی به عمل می‌آید. این موضوع تا حد زیادی سبب کاهش هزینه‌های تولید و در نتیجه قیمت نهایی داکت می‌شود. سبکی ورق در ساخت کانال TDF می‌توان از ورقه‌های گالوانيزه سبک استفاده کرد. این موضوع علاوه بر این‌که قیمت نهایی را کاهش می‌دهد، با سبک‌کردن داکت‌ها، فرآیند جابجایی، نصب و عایق‌بندی را تسهیل می‌کند. 

 راحتی تعمیر قطعات

 از آنجا که قطعات کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF بدون هیچ رابطی به هم وصل شده‌اند، در صورت خرابی یا نیاز به جایگزینی یک قطعه، تعمیر به سرعت و راحتی انجام می‌شود و قطعات دیگر آسیب نمی‌بینند. 

 معایب کانال TDF 

این کانال‌ها در برابر مزایای زیادی که دارند، دارای برخی از معایب نیز هستند. مهمترین عیب کانال TDF، صدایی است که هنگام عبور هوا ایجاد می‌کند. البته این ایراد مختص کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF نیست، داکت‌های هوا که با سطح مقطع مربع و یا مستطیل ساخته می‌شوند، معمولا صدای بیشتری نسبت به انواع گرد ایجاد می‌کنند. دلیل آن هم این است که هوا در زوایای داکت گیر کرده و دچار اعوجاج می‌شود. چرخش هوا و اصطکاک آن با بدنه می‌تواند سبب تولید صدا گردد. با معرفی و بررسی کانال کشی توسط برند سانا داکت همراه ما باشید.

 آیا نمی‌توان کانال TDF را با سطح مقطع دایره‌ای ساخت؟ 

کانال TDF به شکل معمول با سطح مقطع مربع و یا مستطیل ساخته می‌شود. تغییرات خاصی که باید روی این داکت‌ها انجام گردد تا آنها را فلنج سرخود کند، معمولا در انواع دایره‌ای داکت قابل انجام نیست. البته ممکن است به زودی کانال TDF دایره‌ای یا بیضی، که کمترین صدا را هنگام عبور هوا تولید می‌کند نیز ساخته شود، اما در حال حاضر، اگر قصد خرید کانال تی دی اف را دارید، باید انواع زاویه‌دار را انتخاب کنید. انواع داکت TDF همان‌طور که به آن اشاره گردید، داکت TDF از جنس ورق گالوانیزه و در سطح مقطع مربع یا مستطیل تولید می‌شود. با این حال، با توجه به محل قرارگیری، شکل و کارکرد قطعات مختلف کانال تی دی اف می‌تواند متفاوت باشد. در این‌جا برخی از انواع کانال تی دی اف را که هر کدام عملکرد خاصی دارند معرفی می‌کنیم. 

 کانال تی دی اف زانویی 

این کانال‌ها در جایی استفاده می‌شوند که نیاز باشد مسیر عبور هوا 45 تا 90 درجه تغییر کند. آنها با یک زاویه در داخل بدنه ساخته شده و مانند یک زانویی که در لوله‌کشی استفاده می‌شود، بین دو قطعه صاف داکت قرار می‌گیرند. هر چه نیاز به تغییر مسیر هوا بیشتر باشد، احتمال استفاده از قطعات زانویی کانال تی دی اف نیز بیشتر است. 

 کانال تی دی اف سه‌راهی 

سه راهی‌ها معمولا در محلی قرار می‌گیرند که قرار است انشعابی از کانال اصلی گرفته شود. فرض کنید می‌خواهید یک انشعاب از داکت به اتاق خواب، حمام و یا هر بخش دیگری از ساختمان ببرید. برای این کار لازم است با استفاده از یک قطعه واسط، راهی برای اتصال قطعات دیگر به مسیر اصلی ایجاد کنید. کانال تی دی اف سه‌راهی در این مرحله کاربرد دارد. 

 کانال تی دی اف مستقیم 

این قطعات بسیار رایج هستند و در حقیقت حد فاصل انواع زانویی و سه‌راهی قرار می‌گیرند. آنها یک مسیر صاف و مستقیم را برای عبور هوا فراهم می‌کنند. علاوه بر موارد ذکر‌شده، ممکن است اشکال دیگری نیز از کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF پیدا کنید که بر حسب شرایط و عملکرد مورد استفاده قرار بگیرند. کانال چهارگوش با فلنج سرخود TDF که به آن کانال TDF نیز گفته می‌شود، نوعی داکت عبور هوا است که فلنج‌های اتصالی آن به خود قطعات متصل است. در این داکت‌ها نیاز به هیچ قطعه اضافی برای اتصال دو داکت وجود ندارد. برخی از انواع داکت تی دی اف، از قبل عایق‌کاری شده‌‌اند و نیازی به ایزوله‌کردن ندارند. داکت‌های تی دی اف، بسیار راحت نصب می‌شوند و هزینه ساخت آنها هم کم است. ایجاد صدا در هنگام عبور هوا از معایب این داکت‌ها محسوب می‌شود که ممکن است با تولید انواع گرد، این مشکل نیز به زودی برطرف گردد.