کانال تهویه مطبوع با تاکید بر تهویه بیمارستانی ، کانال تهویه مطبوع یا داکت هوا، سیستمی از کانال‌ها است که برای جابجایی هوا در داخل یک ساختمان استفاده می‌شوند. این کانال‌ها به سیستم تهویه مطبوع متصل هستند و از طریق این سیستم کار تهویه هوا را انجام می‌دهند. هر ساختمانی که از تهویه مطبوع مرکزی برای گرمایش و سرمایش بهره می‌برد دارای مجموعه‌ای از این کانال‌ها برای نقل و انتقال هوا است. تهویه بیمارستانی نیز از این امر مسثنی نیست. کانال تهویه سیستم مطبوع در محیط بیمارستان، نقشی بسیار مهم‌تری از کانال تهویه مطبوع در خانه و ادارات دارد. ما در این مقاله کانال تهویه سیستم مطبوع و انواع آن را با تمرکز بیشتر بر تهویه بیمارستانی مورد بررسی قرار می‌دهیم.

اهمیت تهویه بیمارستانی 

تهویه محیط بیمارستانی و به دنبال آن کانال تهویه سیستم مطبوع بیمارستانی نقش بسیار مهمی را در مراکز درمانی ایفا می‌کند. کانال تهویه مطبوع علاوه‌بر این‌که شرایط مناسبی را از جهت سرمایش و گرمایش برای کارکنان فراهم می‌کند، محیطی تمیز و عاری از میکروب را ارائه می‌دهد که یکی از مهمترین نیازهای تهویه بیمارستانی محسوب می‌شود. اگر بخواهیم پا را فراتر بگذاریم، اهمیت تهویه بیمارستانی بیشتر از این‌ها است. تجهیزات پزشکی در بیمارستان‌ها و مراکز مراقبت‌های بهداشتی به سطوح دما و رطوبت حساس هستند و برای عملکرد دقیق نیاز به کنترل کامل هوا دارند. همچنین، لزوم وجود اتاق‌هایی با کاربری بسیار متفاوت در بیمارستان‌ها، پیچیدگی مضاعفی به طراحی کانال تهویه سیستم مطبوع می‌بخشد. بستری بیماران مبتلا به بیماری‌های عفونی نیز یکی دیگر از چالش‌های تهویه بیمارستانی محسوب می‌شود. بیمارستان‌ها مکان‌هایی هستند که در آن‌ها غلظت بسیار بالاتری از عوامل بیماری‌زا نسبت به ساختمان‌های معمولی تجمع می‌یابد. این عوامل در جریان هوا و کانال تهویه سیستم مطبوع حرکت می‌کنند و به سایر قسمت‌های بیمارستان می‌رسند. حتی رعایت نکردن استانداردهای تعبیه کانال تهویه مطبوع، می‌تواند مراکز تهویه را به جایی برای کشت باکتری‌ها تبدیل کند. با توجه به اهمیت کانال تهویه مطبوع برای تهویه بیمارستانی، در نظر‌گرفتن جنس و کیفیت مناسب و همچنین، شیوه کانال‌کشی صحیح در این مراکز اهمیت زیادی دارد. سانا داکت شما را به خواندن مقاله ساخت کانال تهویه هوا دعوت میکند.

طراحی کانال تهویه سیستم مطبوع بیمارستانی

 مهم‌ترین نکاتی که در طراحی این نوع سیستم‌ها باید رعایت شود، شامل موارد زیر است: استفاده از فیلترهای هپا در کانال تهویه مطبوع مکان‌هایی که بیشتر در معرض آلودگی قرار دارند. ترکیب این نوع طراحی کانال تهویه سیستم مطبوع با سیستم های بیوساید (لامپ های فرابنفش و غیره) می‌تواند کمک زیادی به کاهش آلودگی و بهبود تهویه محیط بیمارستانی کند. در نظر‌گرفتن دقیق محل خروج هوا از کانال تهویه مطبوع. با توجه به آلودگی احتمالی هوا، طراحی کانال تهویه بیمارستانی باید طوری باشد که هوای خروجی افراد بیرون از مرکز را آلوده نکند. در نظر گرفتن فشار منفی و مثبت در طراحی بخش‌های مختلف کانال تهویه سیستم مطبوع، برای جلوگیری از انتقال آلودگی در نظر گرفتن جریان هوا و سرعت هوا در بخش‌های مراقبت‌های ویژه، با در نظر گرفتن محل قرار‌گیری تخت بیماران طراحی و ساخت کانال‌های تهویه مطبوع به شکلی که جداسازی و تمیز‌کردن بخش‌های مختلف آن امکان‌پذیر باشد. در نظر گرفتن جنس مناسب کانال تهویه سیستم مطبوع برای جلوگیری از رشد قارچ و کپک و کمک حداکثری به تهویه محیط بیمارستانی انواع کانال تهویه مطبوع کانال تهویه سیستم مطبوع از نظر جنس، شکل و انعطاف‌پذیری به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شود که هر کدام از آنها برای کاربرد خاصی مورد نیاز هستند. 

 انواع کانال‌های تهویه مطبوع از نظر انعطاف‌پذیری

 کانال تهویه مطبوع ممکن است محکم و یا انعطاف‌پذیر باشد. انواع انعطاف‌پذیر معمولا برای مکان‌هایی استفاده می‌شود که متراژ کمی دارند و لازم است مسیر داکت بارها در طول مسیر تغییر کند. این کانال‌ها از سیم‌پیچ‌های انعطاف‌پذیری ساخته شده‌اند که روی آنها با لایه‌ای از پلاستیک پوشانده شده است. همچنین، ممکن است مواد عایقی مانند پشم شیشه نیز در قسمت بیرونی به‌کار برده شود. در مقابلِ انواع انعطاف‌پذیر، کانال تهویه سیستم مطبوع صلب یا بدون انعطاف قرار دارد. فلز، فایبرگلاس و یا مخلوطی از آنها برای ساخت این کانال‌ها استفاده می‌شود. تهویه مکان‌های بیمارستانی با استفاده از کانال‌های صلب انجام می‌شود. با این حال، داکت‌های انعطاف‌پذیر با طول حداکثر 10 فوت (3048 میلی‌متر) ممکن است در تهویه بیمارستانی برای اتصال دستگاه‌های پایانه تامین، برگشت یا خروجی هوا به سیستم‌های مجرای صلب استفاده شوند. 

 انواع کانال تهویه مطبوع از نظر شکل ظاهری 

داکت‌ها لوله‌های توخالی هستند که ممکن است در مقطع دایره، مستطیل یا بیضی تولید شوند. انواع دایره‌ای، جریان یکنواخت‌تری از هوا را ارائه می‌دهند و معمولا کاربرد بیشتری دارند. کانال‌های مربع یا مستطیل نیز محبوب هستند و می‌توانند آسان‌تر نصب شوند. کانال‌های بیضی شکل یکی دیگر از روش‌های محبوب ساخت کانال تهویه مطبوع هستند و اغلب مسطح هستند و نسبت به مدل‌های دیگر نیاز به ارتفاع کمتری دارند. تهویه بیمارستانی با استفاده از هر سه شکل قابل انجام است.با معرفی و بررسی فلکسیبل داکت توسط برند سانا داکت همراه ما باشید. 

 انواع کانال تهویه مطبوع از نظر جنس 

جنس کانال تهویه سیستم مطبوع یکی از موارد زیر است: آلومینیوم: آلومینیوم در تهویه بیمارستانی اغلب برای سیستم‌های اگزوز ویژه و تجهیزات اتاق تمیز استفاده می‌شود. این ماده یکی از محبوب‌ترین مواد برای ساخت داکت محسوب می‌شود. فولاد گالوانیزه: فولاد گالوانیزه به دلیل توانایی آن در انبساط و انقباض، به دنبال گرم یا سردشدن محیط بسیار محبوب است. فولاد کربنی: این نوع فولاد به دلیل مقاومت در برابر گرما، برای داکت‌هایی که شامل دودکش‌ هم می‌شوند، مناسب است. فولاد ضدزنگ: با توجه به ضد‌زنگ بودن، این نوع جنس کانال تهویه هوا برای اماکن مرطوب مثل آشپزخانه مناسب است. کانال‌های غیرفلزی: علاوه بر مواد ذکر‌شده در بالا، کانال‌های غیرفلزی نیز از انواع محبوب کانال تهویه مطبوع محسوب می‌شوند. پلاستیک تقویت‌شده با فایبرگلاس یا حتی پارچه موادی هستند که برای ساخت داکت‌ها استفاده می‌شوند. در مورد جنس داکت در سیستم تهویه بیمارستان، قوانین کشورهای مختلف متفاوت است. اما تقریبا همیشه از داکت‌های فلزی برای تهویه بیمارستانی استفاده می‌شود. نوع جنس فلز بر حسب قوانین و قسمتی از بیمارستان که در آن داکت کارگذاشته می‌شود، می‌تواند متفاوت باشد. در این میان، چیزی که مهم است این است که نباید از داکت‌های فایبرگلاس برای بیمارستان استفاده کرد. این کانال‌ها از جنس نوعی پلاستیک به نام فایبرگلاس ساخته شده‌اند که اگرچه صدای کمتری را هنگام عبور هوا ایجاد می‌کند، اما به مرور در مجاورت هوا فرسوده شده و قطعات ریزی از آن همراه هوای عبوری به محیط راه می‌یابد. هوای حامل فایبر گلاس می‌تواند برای سلامتی و سیستم تنفسی افراد بسیار مضر باشد و شرایط بیماران بستری در بخش‌های تنفسی را بدتر کند. از این گذشته، فایبر گلاس می‌تواند محل مناسبی برای رشد کپک و باکتری باشد. این آلاینده‌ها به هوا راه یافته و در داخل بیمارستان پخش می‌شوند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات و یا خرید فلکسیبل عایق دار با کارشناسان ما تماس بگیرید.

 تمیزکردن داکت‌های هوا

 صرف‌نظر از این‌که ساختمان از کانال‌های فلزی سفت و سخت استفاده می‌کند یا کانال‌های انعطاف پذیر، و صرف نظر از شکل ظاهری داکت، تمیز‌کردن منظم کانال هوا یک الزام است. این الزام برای بیمارستان‌ها شدیدتر است و باید برای جلوگیری از آلودگی پرسنل، به وسیله افراد متخصص انجام شود. اما کانال‌های هوا در خانه یا مراکز تجاری را می‌توان بدون کمک افراد متخصص نیز تمیز کرد. کارشناسان معمولا توصیه می‌کنند که حداقل هر دو سال یکبار، داکت‌های هوای ساختمان تمیز شوند. با این حال، برخی از مراکز نیاز به تمیزکردن مکرر داکت‌ها دارند. به عنوان مثال، برای حفظ جریان هوا از طریق یک سیستم پلنوم گسترده، ممکن است لازم باشد استراتژی تمیزکردن منظم‌تری را اتخاذ کنید. همه داکت‌ها، اعم از ورق فلزی سفت و سخت یا کانال‌های منعطف، در طول زمان گرد و غبار، کثیفی، مو و سایر آشغال‌ها را به خود جذب می‌کنند. تمیزکردن مرتب کانال‌ها علاوه بر این‌که راندمان سیستم گرمایش و سرمایش را به حداکثر می‌رساند، می‌تواند از رشد کپک، باکتری و تجمع سایر موادی را که ممکن است بر کیفیت هوای ساختمان تاثیر گذاشته و سبب بیماری شود جلوگیری کند. تمیز‌نکردن کانال‌ها پس از مدتی می‌تواند کیفیت هوای ورودی به ساختمان را تحت تاثیر قرار داده و سبب بیماری‌های تنفسی گردد. از این گذشته مواد آلوده تجمع‌یافته می‌تواند فشار هوای ورودی را کاسته و از تنظیم صحیح دما جلوگیری کند. اگر در ساختمان بزرگی زندگی می‌کنید، لازم است از خدمات شرکت‌هایی که داکت‌های هوا را تمیز می‌کنند کمک بگیرید، چون به علت گستردگی این کانال‌ها در تمام ساختمان، امکان تمیزکردن آنها برای یک نفر وجود نخواهد داشت. جمع‌بندی کانال تهویه مطبوع یا همان داکت، سیستمی از کانال‌ها است که هوا را در داخل ساختمان جابجا می‌کند. این کانال‌ها در تهویه بیمارستانی نیز استفاده می‌شوند. داکت تهویه مطبوع می‌تواند انعطاف‌پذیر و یا سفت باشد. همچنین، می‌تواند از جنس انواع فلز، فایبرگلاس و حتی پارچه ساخته شود. شکل ظاهری مقطع داکت‌ها نیز ممکن است دایره، مربع و مستطیل و یا بیضی باشد. داکت‌هایی که در سیستم‌های تهویه بیمارستان استفاده می‌شوند معمولا صلب بوده، فلزی هستند و به شکل دایره یا مربع ساخته می‌شوند. ممکن است جنس فلز مورد استفاده در داکت‌های بیمارستان، در قسمت‌های مختلف ساختمان، متفاوت باشد. تمیزکردن کانال‌ها نیز اهمیت زیادی دارد و لازم است بر حسب محل نصب و الزامات آن به تناوت انجام گردد. در غیر این صورت هوای آلوده می‌تواند سبب آسیب به سیستم تنفسی افراد ساکن در محل گردد.